Historie

Historie

Tempo is opgericht in 1931. Om 92 jaar Tempo to kunnen beschrijven, moet je mensen zoeken die dat allemaal hebben meegemaakt of de geschiedenis bij overlevering kennen. Met hockey als familiesport en vaak beoefend van generatie op generatie, is dat eigenlijk niet zo'n opgave. We kloppen aan bij de familie Van der Kreek, waarvan nu drie generaties actief zijn betrokken bij Tempo. De eerste generatie, (groot)vader Adri en (groot)moeder Gré, kent het vooroorlogse Tempo alleen van verhalen. De crisisjaren vormden blijkbaar geen beletsel voor een vriendenkring uit de Bergse gegoede middenstand om een hockeyvereniging op te richten. Dat gebeurde volgens overlevering in Hotel De Draak op de Grote Markt, het oudste hotel van Nederland en nog altijd aanwezig. Tientallen jaren werd gratis gespeeld op de wei van boer Musters aan de Zandstraat, in ruil voor wat onderhoud en vooral het ruimen van koeienvlaaien. Bezoekende clubs werd met een platte wagen vervoer geboden van en naar het station. 

 

In de oorlog ligt Tempo nagenoeg stil. Begin jaren vijftig komt het sportieve leven in Bergen op Zoom weer echt op gang met de aanleg van sportpark Rozenoord. Tempo krijgt er één grasveld. Adri van der Kreek wordt lid en speelt als 15-jarige mee met beide seniorenteams. Jeugdteams zijn er nog niet. Zijn vader heeft een schildersbedrijf. 

 

Adri schildert er de hockeyballen van kurk en donker rubber weer wit. Hij verlaat Bergen op Zoom in 1957 om zijn dienstplicht to vervullen en treft, terugkerend met echtgenote Gré, in 1965 een weinig florerend Tempo aan. Dat verandert snel als ze dicht bij Rozenoord gaan wonen. Hun huis wordt een soort clubhuis, waar de thee voor de rust vandaan komt en het clubblad Tempo Talkies, waar het wedstrijdsecretariaat huist, de elftalcommissie vergadert en ga zo maar door. Gré regelt als A-moeder redactie en secretariaat, Adri geeft training en is wedstrijdsecretaris. Eén van de Tempo pupillen, Maria Fikkers, bereikt het nationale elftal. Van het jeugdhockey wordt werk gemaakt door onder andere Marjes Ghering. 

 

Rond 1970 komt er, onder het voorzitterschap van Dick Hartgerink, een clubhuis op Rozenoord. Aan het eerste kunstgras moet Tempo in 1985 fl.100.000,- bijdragen. Het lukt moeiteloos met verkoop van 1000 loten van fl.100, -. 

 

Het gaat goed met Tempo dankzij veel enthousiaste vrijwilligers.

 

Anno 2023 is de Mixed Hockey & Lacrosse Club Tempo (MH&LC Tempo) een bruisende en actieve club met ook buiten de regio een sterke uitstraling. De club telt inmiddels 650 leden en behoort qua grootte bij de top 5 van sportverenigingen in Bergen op Zoom. Daarnaast heeft zij de hardst groeiende jeugdafdeling. De leden hebben zich gegroepeerd in 6 seniorenteams, 7 veteranenteams, zo’n 25 jeugdteams en 40 à 50 mini-leden (kinderen van 6 en 7 jaar). Kinderen kunnen vanaf 6 jaar spelenderwijs met de hockeysport kennismaken. Met 7 of 8 jaar mogen kinderen competitie spelen. Eerst in 6-tallen, later in 8- en 11-tallen. Enige jaren geleden is het eerste gemengde LG-jeugdteam (lichamelijk gehandicapten) geformeerd. De meiden en jongens uit dit team hebben inmiddels een trekkersrol in Nederland en hebben in het seizoen 2007 – 2008 voor de derde keer de nationale titel veroverd! Vermeldenswaardig is ook het feit dat ons Heren Veteranen A elftal is doorgedrongen tot de hoogst haalbare klasse; de hoofdklasse. Hierin binden ze binnen de regio Zuid-Nederland de strijd aan met onder andere oud-internationals. 

 

Ambitie

Tempo blijft ambitieus en wil als club omhoog stuwen in ledenuitbreiding, technische ontwikkeling en resultaten van alle elftallen. Pijler is investeren in de jeugd om zo ook de ontwikkeling (op termijn) van de senioren te stimuleren. Investeren in eigen kracht biedt een stevige basis voor de lange termijn. Daarnaast is er oog voor de breedte-ontwikkeling van de vereniging zodat een ieder op zijn/haar eigen wijze kan groeien en genieten van de hockeysport. 

Doelstelling is dat op de midden lange termijn Tempo met al haar eerste lijn elftallen in de jeugd op een hoog niveau binnen de regio kunnen acteren (subtopklasse) en de eerste teams van de senioren een vaste waarde in de 2e klasse kunnen worden. Dit alles zal moeten gebeuren op een verbeterde (nieuwe toplagen en verlichting) en uitgebreide (nieuw 3e veld en nieuw clubhuis) accommodatie op sportpark Roozenoord. 

 

Er wordt het gehele jaar fanatiek gespeeld en getraind door een zeer brede steeds groter worden groep leden. Tempo kenmerkt zich als een hechte club; voor vele leden een tweede thuis. De deuren van het clubhuis staan zoveel als mogelijk open. Niet voor niets hebben de leden, naast uiteraard de sportieve prestaties, plezier en gezelligheid hoog in het vaandel staan. 

 

In de rijke historie van Tempo zijn de volgende personen benoemd tot Erelid of Lid van Verdienste: 

L.N. Gillebert †

D.J. (Dick) Hartgerink †

J. (Jan) van Campenhout

J. (Jolein) Bolsius-Klaarhamer

G. (Gré) van der Kreek-Leestemaker

A. (Ad) van Bragt †

J. (Jos) van Loon †

H.W.A. (Henk) van Oordt

A. (Adri) van der Kreek †

L. (Lex) Lensink

M. (Marie-Jes) Ghering

R. (Rob) van Rijn

H. (Hans) Huijsman †

L. (Lilian) Oosterlee-Sanders 

D.G. (Dick) Passer

C. (Ciny) Broos

M.S. (May) van Oordt-Crommelin

B. (Bert) Knot

R. (Rob) van Amsterdam

A. (Annemiek) van Huffel

L. (Loes) van Tilborg

W.D. (Wicher) Kuilder

M. (Margot) van Meurs

J. (Joke) Franken

P. (Paula) Canne-Witteveen

A. (Annette) Stinenbosch